Derfor spænder dit preworkout-misbrug ben for din træning
3 minutters læsning
Fitnesskulturens falske løfter om lykke
Der er vokset en hel industri op omkring at udnytte unge træningsglade mænds usikkerheder og kropsbevidsthed. I jagten på ekstern validering fra omgivelserne synes mange at tro, at det kræver en pumpet og hakket krop. Og for at være pumpet og hakket skal man træne ekstremt hårdt, lyder narrativet i træningsverdenen. En verden der næres af mindreværd som markedskræfterne står klar til at fodre. De unge mænd begiver sig ud på en træningsrejse hvor de kopierer Instagrammodellers højintense træningsprogrammer og -øvelser i håb om at kunne kopiere deres kroppe.
Preworkout som en falsk genvej og hvorfor det ikke virker på sigt
Hvis vi ser bort fra hele problematikken omkring at lade sin identitet og sit selvværd afhænge af hvorvidt man er i stand til at ligne en englænder på trenbolon med markerede blodårer som et vejkort, så er der, rent træningsmæssigt også problemet med at tage preworkout for konstant at presse sin træning. I moderne bodybuilderkultur er der er kun ét gear og det er ”beast mode”. Men kroppen har en række adaptationsprocesser og hvis man allerede har lagt fra land på den højeste klinge, så er der ikke meget mere at justere på. Kroppen vænner sig simpelthen til den høje trænignsbelasting og tilpasser sig efter kort tid ikke meget mere ved at gøre musklerne. Medmindre man selvfølgelig er på krudt, som 99% af disse modeller nok er.
Derudover har preworkout en række potentielle bivirkninger, der, ironisk nok, kan ende med at spænde ben for træningsresultaterne på sigt. Men det er de fleste 22 årige hvis frontallapper endnu ikke er udviklede nok ligeglade med. Men det er en fejl.
Hvis man ønsker fremgang i sin træning, er man altså nødt til at gå ind og ud af faser af intensitet, men hvis man altid møder op til træning som om man var en tysk jægerpilot på amfetamin på vej i blitzkrieg, så er det svært at tage dage hvor man ikke presser sig selv ud over alle grænser. Det energiniveau man møder op med, kommer til at påvirke måden man træner på, så ved at dele måden man møder op ind i faser, kan præge sine træningsperioder så man dels undgår overtræning, dels får styrket andre aspekter af kroppen og dels får lavet en mere naturlig progression i intensitet.
Inddel din træningsforberedelse i faser
I stedet for at grille din krop, dit nervesystem og din pengepung med syntetiske og dyre preworkout produkter, så prøv i stedet at dele dit ”før-træningsritual” op i tre faser. Dit energimæssige udgangspunkt bør nok ligge omkring Fase 2, men hvor ofte du gør hvad og hvor længe bør tilpasses dine livsomstændigheder. Jo yngre du er, desto højere er dit naturlige hormonniveau og der er derfor færre krav til restitution. Hård træning er en stresser for hele dit system, så jo mindre stresset dit liv er udenfor træning desto mere kan du slippe af med at være i Fase 3:
Fase 1:
Det skal du træne: Mobilitets øvelser, statisk stræk eller yoga.
Hvorfor?: For ikke at blive en stiv overtrænet inflammatorisk klump. De reducerer risikoen for skader og forbedrer din ydeevne på sigt.
Det skal du lytte til: Podcast, country eller Hz frekvenser (deres virkning er angiveligt ren placebo, men en virkning er en virkning).
Det skal du indtage inden: Vand, the eller ingenting.
Fase 2:
Det skal du træne: Rotations- og kropsvægtsøvelser med fokus på form og teknik.
Hvorfor?: For at blive funktionelt stærk, atletisk og alsidig.
Det skal du lytte til: Rap, elektronisk musik eller noget andet der sætter dig lidt op.
Det skal du indtage inden: Vand, 2-3 dadler, salt og kaffe.
Fase 3:
Det skal du træne: Alt det som Arnold trænede.
Hvorfor?: Fordi din organisme med jævne mellemrum forventer at bliver presset langt ud over hvad der er fysisk behageligt. Brug denne fase som et værktøj; et sted du kun sporadisk besøger for at opsøge og overskride dine grænser, både fysisk og mentalt.
Det skal du lytte til: Dødsmetal.
Det skal du indtage inden: Vand, 4-6 dadler, honning, salt og rigtig meget kaffe.
Outsideren kampsport:
At time’e sit madindtag og preworkout inden en hård træning til kampsport kan være en svær balance. Hvis man er for mæt, vil man føle sig oppustet og kvalm som efter den dårlige china box på Strøget i de sene nattetimer man altid fortryder. Hvis man ikke har fået nok at spise kan man nemt føle sig svag og uoplagt. Ideelt set har man spist et let måltid et par timer inden og hvis man samtidig laver en god preworkout kan man give sig selv en edge og undgå at det er andet end sindet der gør at man sidder en runde over til sparring eller ikke giver sig fuldt ud. Når man træner kampsport og især sparring så sveder man meget mere end normalt og kroppen bruger meget mere energi end under selv intens styrketræning.
For ikke at skulle proppe sig selv for meget inden selve træningen så kan måltider tidligere på dagen ideelt set indeholder langsomt optagelige kulhydrater som søde kartofler. Når man så nærmer sig træningen er det vigtigt at have ladet sine energidepoter op og man kan indtage det samme som inden en hård træning, altså godt med dadler, honning og salt. Man udskiller en masse væske og elektrolytter gennem sved, så for at kompensere for det kan man med fordel drikke vand inden. Kokosvand hjælper også her, for ud over vand så indeholder kokosvand også gode kulhydrater og en masse elektrolytter. Smid evt en banan oven i, der også er rig på kulhydrat og elektrolytter, hvis du mærker en lille sult
Post workout: tak gud, universet eller hvad du ellers tror på, fordi du hver dag, helt ufortjent, får endnu en gave i form af muligheden for at udfolde og dyrke din krop.
Opsummering:
Hvis du konstant er i Fase 3, så brænder du ud. Det handler ikke om at træne hårdest muligt hver gang – men smartest muligt. Her er en bedre strategi:
Ved at tilpasse din tilgang og energi til din træning, kan du ikke bare forbedre din præstation, men også skabe en mere bæredygtig rutine, der holder hele livet. Tag din træning seriøst ved at tage dig af din kost og ernæring, men drop dit forfængelige og kortsigtede fokus på æstetik, drop den neurotiske skemalægning af træning hvor reps, set og intensitet skal måles og justeres med en atomvægt og overgiv dig til en mere holistisk tilgang til din træning. Mærk forskellen i din styrke, smidighed og generelle velbehag. Når du endelig mærker værdien i det på egen krop og dropper alle tanker om at ligne en fitnessmodel så vil du se at æstetikken er kommet som et helt naturligt biprodukt af din krops styrke og velvære.